Импресии от художествена галерия „Хр. Песев“, част 1

 

Разгледайте уникалната художествена колекция на Художествената галерия „Христо Пешев“ в читалище „Светлина 1861“ гр. Шипка.

С тази публикация започваме да представяме периодично подбрани произведения на изкуството от нашата галерия. По този начин искаме да споделим богатството на нашата колекция с широката общественост, същевременно искаме да спомогнем за запазването на тези уникални произведения на изкуството в добро състояние. Това е възможно само с Вашата помощ.

Покрива на сградата е в много лошо състояние и в момента тече кампания за набиране на средства за ремонта на покрива на читалище „Светлина 1861 “  гр. Шипка и да помогнете за запазване на нашата колекция за следващите поколения!

Първата картина, която ще представим, е „Старият център“, рисуван от Христо Керпедьов. Това е една от най-интересните ни картини, защото е единствения документ,  с който разполагаме който представя изгледа на центъра на с.Шипка преди 40 години. За съжаление в последствие къщите са съборени и дълги години до 2018 година центъра представляваше един асфалтов паркинг, докато в крайна сметка през 2018 беше направена реконструкция на централна градска част, тък като с. Шипка вече е град.

 

 

Заглавие : „Старият център“

Художник : Христо Керпедьов

Година: неизвестна

Техника : маслени бои върху платно

Размери : 50×57 cm

Собственост : дарена на Художествената галерия „Христо Пешев“ в читалище „Светлина 1861“ гр. Шипка.

 

Картината на Христо Керпедьов „Старият център“ представя представя улицата на центъра с пешеходци и превозни средства.

В творчеството му можем да разпознаем улицата, която води до Паметник на културата „Чирпанлиева къща“, която от 1978 е дом на етнографската колекция „Шипченски бит и занаяти“. Чрез движението на камиона и пешеходците на улицата Христо Керпедьов привлича вниманието на зрителя към фона на картината и насочва поглед към  Чирпанлиевата къща.
Особено се фокусира върху светлинните ефекти и сенките в тази картина. На слънчевата светлина, идваща от запад, вижте внимателно как сенките на мотоциклетиста, камионетката, къщите от лявата страна и някои пешеходци се правят по щателен начин.
Следва да обърнем внимание и на интереса на художника към детайлите: ефекта на четките, използвани за плочките на покрива, за тухлите на стената на къщата от лявата страна или за изгорелите газове от мотоциклета.
Тази картина е добър пример за един оживен период в с. Шипка, рисувана от художник, който е обичал Шипка и голяма част от творчеството му е посветено на пейзажи от селото.

Този текст бе написан от Adel, доброволец от ЕДС от Франция.

Част 2 от тази серия ще последва скоро. Ако искате да дарите за кампанията ни  за   ремонта на нашия покрив, можете да  намерите повече информация тук.

 

 

 

Напишите първи коментар.

Вашият отговор