Министърът на културата в Шипка

Във връзка с проблема за разрушаваща изоставена сграда на Читалище "Светлина -1861" , на 19.06.2018, Министърът на Културата г-н Боил Банов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова посетиха град Шипка и проведоха среща с Галина Стоянова, Кмет на Община Казанлък, Василка Панайотова, Кмет на гр. Шипка, Татяна Косекова-Бърч, Председател на Читалище Светлина-1861, г-н Златанов, Председател на Общински Съвет, Общ. Казанлък, г-н Стоев Гл. Архитект, Общ. Казанлък, . Накратко протокол от взетите решения: 1) Продължава процедурата по обявяване на сградата за Паметник на Културата, което Министърът обеща да продължи около 3 месеца 2) Община Казанлък ще финансира конструктивно обследване на сградата 3) На следваща сесия на Общински съвет ще бъде внесено предложение за прехвърляне на сградата от частна общинска собственост в публична общинска и отдаването й обратно към Читалище Светлина - 1861 по Закона за Читалищата 4) Читалище Светлина-1861 ще отвори специална дарителска сметка, по която ще се набират средства първо за належащи дейности (поставяне на улуци, където е възможно и заковаване на прозорците) и второ за за поетапно извършване на ремонтите. Както и Министърът напомни сградата е построена преди близо 100 години чрез дарения от гражданите на Шипка, като строежът започва след като 1931 година Министерство на Финансите додава необходимият остатък от сумата, така и днес гражданите на България и света могат да положат началото на събиране на средства, а след обявяване на сградата за паметник на културата Министерството на Финансите ще разполага с възможности да привлича средства по европейски програми от порядъка на 50,000-100,000 годишно.

Още по темата

Още от медиите

Снимката е ползвана от публикацията на Дарик Радио

 

За нас

последвайте ни

+359 884 543 040+359 884 543 040svetlina1861[at]abv.bg
ул. Боян Чомаков 4
6150 гр. Шипка
пишете ни
Сайтът е създаден по проект на фондация OPEN MIND по програма Еразъм + на Европейската комисия в партньорство с НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка. Подкрепата на Европейската комисия за създаването на този уеб сайт не представлява одобрение на неговото съдържание, което представлява единствено и само възгледите на авторите на сайта. ЕК не носи отговорност за употребата на публикуваната информация на този сайт.
©  2022 Посети ШипкаСъздадено от Стайл нет
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram