Впечатления от художествената галерия Шипка, част 3

Добре дошли в част 3 от нашата серия „Впечатления от художествената галерия на Шипка“. Художествената галерия „Христо Песев“ се намира в читалището на Шипка и сега е в голяма опасност поради счупения покрив. Вижте как можете да дарите за ремонта на покрива на читалището в Шипка и да помогнете за запазване на колекцията ни за бъдещите поколения!

Този път имаме специална снимка за вас. Въпреки, че повечето от картините в галерия „Шипка“ показват действително места в Шипка, има и други: Искаме да ви представим „Сметанския quai“ на Радка Костова – Владева. Това беше спукано от нашия чешки доброволец Мартин, тъй като показва място в Прага. За щастие той знае повече за града и местата, за да ни обясни за картината и така да подчертае още повече стойността му.

 

 

В художествената галерия на Шипка са скрити много любопитни факти. Приятно ми е, след като пристигнах от Чехия – на 1200 км далеч – да намеря къщичка на това отдалечено място. Картината на Радка Костова – Владева (Радка Костова – Владева) представлява гледката към Прага, столица на Чешката република.
Картината показва изгледа от квартала на Сметана над Карловия мост на Пражкия замък. Въпреки, че картината не е много подробна, тя ни показва съвсем истинска представа за тези места преди няколко десетилетия.
Карловият мост през река Вълтава е вторият най-стар мост в Чешката република. Той е завършен през 1402 година и е ограден с много барокови статуи.
Зад моста се издига червената кула на бароковата манастирска църква Св. Томас. Тази църква е една от най-богатите украсени църкви в Прага и там можете да намерите произведения на изкуството на няколко известни европейски художници, например Питър Пол Рубенс.
Основното доминиране на картината (и на цяла Прага) е Пражкият замък, седалището на чешките царе и президенти. Най-видимата сграда е катедралата Свети Вит, най-важната църква в Чешката република. Той е от готическия период, но сградата е завършена през 1929 г. и последните части, новите органи, са инсталирани точно сега, благодарение на дарения от много институции и хора.
Много интересна е къщата от лявата страна на брега на реката. До наши дни живеят само местни хора и няма туристическо настаняване за туристите, както в почти всяка къща в центъра на града. Тази къща е свързана с много интересни хора и чудеса. Тя е наречена „На картината на Дева Мария” след снимка, която е поставена на малка тераса на стената, ориентирана към моста. На този балкон е непрекъсната светлина на малък фенер. Според легендата, това е вечната светлина на душата на нещастното момиче, Петрушка, която живееше в таванско помещение и винаги е била сама. Затова тя избра една звезда на небето и искаше тя да слезе, което не се случи. Когато умирала, тя изпратила на звездата дума: „Виждаш ли, аз останах сам.“ Но звездата отговори: „Все още съм с теб.“ След това душата на момичето блесна. във фенера на балкона. Тя стана вечна светлина и накрая вече не е сама, хиляди посетители, които ходят по Карловия мост, я гледат.
Не оставяйте нашата галерия сама, да ни дарите за ремонт на покрива. Отсега нататък галерията ще има щастливи посетители, както и душата на Петрушка в фенера се радва на хората, които минават.

Напишите първи коментар.

Вашият отговор