100 години назад с Антип Обущаров – отчет на получените средства

Скъпи приятели,

След изключително активни летни месеци, през които се случиха толкова много и хубави неща, дойде време за отчет пред всички, които по един или друг начин подпомогнаха каузата – Антип Обущаров.

Изложбата „100 години назад със стъклените плаки на Антип Обущаров“ в Музея на фотографията беше истинско събитие за гр. Казанлък и за повече от месец (14.08 – 18.09.2021) бе посетена от над 1000 души, които останаха завинаги пленени от образите запазили автентичния облик на времето в стъклените плаки на Антип. Благодарим на екипа на Музея на Фотографията, че приеха да бъдат домакин на това уникално наследство и за тяхната всеотдайност и професионализъм! Благодарим още веднъж и на всички, които по един или друг начин подпомогнаха нейното осъществяване!

         

От април месец, когато стартирахме нашата кампания, до сега над 100 дарителя от страната и чужбина разпознаха в творчеството на Антип своя кауза и към 21.10.2021 са събрани общо 20,409,48лв, от които 4 676,33 бяха вложени в осъществяването на изложбата.

Изложбата, както планирахме в началото, ще бъде представена и в други градове в страната, като в момента очакваме потвърждение за представянето й в София,  за период от 2 седмици, който се надяваме да бъде между април и юни 2022 (в зависимост от пандемичната обстановка, която усложнява планирането на културни събития)

През всички тези месеци Александър Иванов, Гина Хаджиева и Петя Големанова усърдно работят по проучването на живота и творчеството на Антип. Постоянно излизат нови данни и любопитни факти. Албумът става все по-богат и обемен и ни се иска той да обхване възможно повече хора и фамилии свързани с времето на Антип. За това и не можем все още да спрем да издирваме спомени и стари снимки и продължаваме проучването. В тази връзка, молим всички, които биха могли да допринесат с фамилни снимки или истории от Шипка от периода 1905 – 1931 година да се свържат с нас svetlina1861(аt)abv.bg или с Александър Иванов info(at)aleksanderivanov.com. Всяка гънка от историята е важна. Надяваме се, че внучките на Антип Обущаров и неговата дъщеря Недка от Плевен ще ни предоставят допълнителна информация за последните 14 години от неговия живот.

Проучването се надяваме да приключи най-късно до края на 2021г., а междувременно работим по текст и графичното решение на албума.

Обръщаме се към всички, които са поръчали предварително албум на Антип Обущаров с молба за разбиране и търпение, и с призив тези, които все още не са изпратили данни за контакт да го направят, за да можем да се свържем с тях, когато албума е готов. Достатъчно е да изпратите телефон или електронна поща за връзка на адрес svetlina1861(аt)abv.bg. Гарантираме, че вашите лични данни няма да бъдат предоставяни на трети лица.

БЛАГОДАРИМ още веднъж на всички, които от сърце подпомогнаха каузата Антип Обущаров и помогнаха за нейното популяризиране! Обещаваме, че няма да ви разочароваме и ще Ви информираме своевременно за нашата работа! Очаквайте още новини към края на годината.

От настоятелството на Народно Читалище „Светлина – 1861“

Сметка за дарения:
Банка ДСК, гр. Казанлък
Титуляр:
НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка
IBAN: BG73STSA93000004324006
BIC: STSABGS

Лице за контакт:
Деница Стефанова, тел: 0884543040

Татяна Косекова, тел: 088 8864737
имейл: svetlina1861(at)abv.bg

Напишите първи коментар.

Вашият отговор