15.11.2017 Сливи за смет

На 15.11.2017, 16 часа ще се съберем в центъра на град Шипка:

  • за да поставим контейнер за разделно събиране пред централния магазин
  • за да посадим дръвчета и да поставим табела за водния кос в центъра на гр.Шипка
  • за да поставим контейнер за разделно събиране пред Читалището, да посадим дръвчета и да поставим контейнер за компостиране.

Целта на контейнерите за разделно събиране е да дадат пример за оползотворяване на пластмасата и метала от отпадъците. Събраните пластмасови и метални ресурси ще бъдат предавани за вторични суровини, а средсвата използвани за общополезни цели.

Първата цел, която си поставяме за реализация от средствата за вторични суровини е за обзавеждане на детски кът в библиотеката - с детски играчки, места за сядане и пособия за рисуване.

Нарекохме тази наша дейност "Сливи за Смет", тъй като ни напомня на известната приказка от детството ни Сливи за Смет.

Така, че скъпи приятели, чакаме вашата смет (под формата на пласмасови бутилки, найлони и метал), за да съберем средства за закупуване на сливите  (играчки, книжки, боички, столчета и масички) 

Що се отнася до контейнера за компостиране, целта ни е да насърчим гражданите на Шипка да компостират органичните отпадъци. Изгарянето на органични отпадъци унищожава почва, насекоми и хранителни вещества. Губи се възможност този ресурс да се използва по предназначение.

За тези, които имат нужда от съдействие да организират кът за компостиране в тяхната градина, можете да се обърнете към нас за съдействие, както и към WasteNoMore

Тези два метода са подходящи за дoмашната градина. Друг метод на компостиране, чрез който се произвежда висококачествен продукт, това е горещото компостиране, но то изисква малко повече време и усилия. Все пак за тези, които желаят да опитат прочетете повече информация тук

Инициативата е част от проект "Доброволческа програма -изграждане на общност", която се реализира от фондация "Отворен интелект - ОУПЪН МАЙНД" по програма Еразъм + на Европейският съюз.

За нас

последвайте ни

+359 884 543 040+359 884 543 040svetlina1861[at]abv.bg
ул. Боян Чомаков 4
6150 гр. Шипка
пишете ни
Сайтът е създаден по проект на фондация OPEN MIND по програма Еразъм + на Европейската комисия в партньорство с НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка. Подкрепата на Европейската комисия за създаването на този уеб сайт не представлява одобрение на неговото съдържание, което представлява единствено и само възгледите на авторите на сайта. ЕК не носи отговорност за употребата на публикуваната информация на този сайт.
©  2022 Посети ШипкаСъздадено от Стайл нет
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram