Шипка фест 2022

02/09/2022 2:00 pm-04/09/2022 9:00 pm

Дни на изкуствата и занаятите

* 2 – 4 септември 2022 г. *

Програма
Следете актуална информация на страницата на събитието във Фейсбук.

 

От 2-ри до 4-ти септември в колоритното подбалканско градче Шипка ще се проведе Шипка Фест - Дни на изкуствата и занаятите за четвърта поредна година. Домакин на събитието е Етнографски музей Чирпанлиева къща , който се готви да посрещне майстори занаятчии, музиканти, артисти и любители на българските традиции и занаяти.

Фестивалът ще започне в петък на 2/09 около обяд с демонстрации на ножарския занаят, а за музикалната програма същата вечер ще се погрижат Летящите номади и Soulfia.

Следващите два дни, събота 3/09 и неделя 4/09, над 15 занаятчии от цялата страна ще разтворят тезгяхите си в двора на музея, за да покажат своето майсторство с демонстрации на открито.

Кирил Митрашков и Стефан Чаков, Антон Атастасов и Боян Кършаков ще се съберат от различни краища на България в Шипка, за да покажат магията на огъня и традиционната изработка на ножове – един много характерен за града занаят.

Бургаския майстор Станко Киров от с. Българово пък вече няколко години подред ни удивява с друг един невероятно красив занаят на изчезване – кошничарството.

На фестивала ще гостуват също Деси Владовска – майстор грънчар носител на Голямата награда „Сребърна хлопка" от Майсторската надпревара по грънчарство от Международния панаир на традиционните занаяти 2019 в Етъра, демонстрация на бижута от седеф и рог пък ще покаже Тодор Миланов от Пловдив.

Всички занаятчии ще позволят на малки и големи да изпробват своите умения по време на множество работилнички специално подготвени за фестивала,

Най-малките участници ще имат възможността да се включат в работилничките на Деница Запрянова -Костова (плъстене и  Приказка от вълна) и Галина Гочева (иглобиване и рисуване с къна) на 3.09.2022 на и в тези на Невена Йовчева от школа Чисто сърце по шиене и пееене на 4.09.2022 . 

По време на фестивала традиционно ще може да се научите как се прави сапун по студен метод с Рада Стойнова, както и да научите тайните на билкови мехлеми с Надежда Максимова. 

За първа година във фестивала се включва Таня Иванова, която ще демонстрира изработка на накити от мъниста, такива каквито са ги правили нашите баби.

Тази година представянето на шипченските майстори ще бъде по-силно от досега. Към Иванка Генова, българска бродерия, Данчо Данчев, дървопластика и Росица Джагалова, етерични масла ще се присъединят Деян Денев, коларство и Георги Димитров, който пък ще разкаже за вълшебството на божествения елексир от древни времена - меда. Пак от региона участват Румен Милков, дърворезбар от гр. Мъглиж, а ръчно плетиво ще покаже Женя Димова, която живее в с.Голямо Дряново. Нашите любими приятели от Творчески център за калоферска дантела също ще участват с демонстрация.

Освен богатата занаятчийска палитра, гостите на града ще могат да разгледат изложбата Светлина за Шипка, благотворителна изложба живопис, графика и колаж , посветена на каузата за възстановяване на Читалищния дом паметник в Чирпанлиевата къща, както и да посетят Художествена галерия „Христо Песев“, където може да бъде видяна постоянната експозиция на пластики на Христо Песев и живопис на Христо Кутев, както и "100 години назад с фотографиите на Антип Обущаров", която привлича голям интерес от цялата страна и вече беше показана в София на Шипка 6 и Казанлък  в музея на фотографиите и предстои да отпътува за Лондон през октомври.

Единствения по рода си в България Музей на залесяването също ще разтвори врати по време на фестивала.

В събота вечер, за музикалната програма ще се погрижат Кеминджиджи с автентичен български фолклор и Бас Народен , които ще направят своеобразен микс между автентичен български фолклор, етно ритми от различни краища на света и електронна музика. Също в събота след изпълнението на Кеминджиджи ще покажем аудио визуалната изложба Чинари  -  http://chinari.space на Линда Барбара Вацулка.

В неделята специално за гостите на фестивал ще има прожекция на документалния филм Кавал Парк (САЩ, България 140') на режисьора Богдан Дарев, който в момента провежда премиерното си турне в България.

Фестивалът се организира от Народно Читалище „Светлина – 1861“ и Фондация “Отворен интелект - OPEN MIND”,  с подкрепата на доброволците по Програма Еразъм+ на ЕС и има за цел да оживи подбалканското градче, да покаже неговите скрити съкровища и да възроди автентичните български занаяти и фолклор. Фестивалът ще се проведе под знака на Нулев Отпадък, така че си носете канче, купичка и прибори, за да можете да се включите активно в това предизвикателство. Пластмасови съдове няма да се предлагат.

Шипка Фест ви очаква! Заповядайте!

Организатор:НЧ "Светлина - 1861" и OPEN MIND

За нас

последвайте ни

+359 884 543 040+359 884 543 040svetlina1861[at]abv.bg
ул. Боян Чомаков 4
6150 гр. Шипка
пишете ни
Сайтът е създаден по проект на фондация OPEN MIND по програма Еразъм + на Европейската комисия в партньорство с НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка. Подкрепата на Европейската комисия за създаването на този уеб сайт не представлява одобрение на неговото съдържание, което представлява единствено и само възгледите на авторите на сайта. ЕК не носи отговорност за употребата на публикуваната информация на този сайт.
©  2022 Посети ШипкаСъздадено от Стайл нет
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram