Апел за помощ за изложба и албум на Антип Обущаров

Скъпи приятели,

Обръщаме се към вас с апел за помощ.

В архива на Етнографски музей „Чирпанлиева къща“ гр. Шипка се съхраняват над 500 бр. стъклени плаки на шипченския фотограф Антип Коев Обущаров, дарени на музея от снаха му Радка Коева в края на 90-те години. Плаките са от периода 1908-1931 г. и състоянието им не е добро, защото са стояли близо 75 години под стълбището в родната къща на Антип, а след това още 25 години в кутия в архива на музея. В началото на 2021 г. показахме тези плаки на казанлъшкия фотограф Александър Иванов с идеята да ги разгледа като професионалист и да ни посъветва как да ги съхраним. Той изключително много се впечатли от творчеството на Антип, съхранените образи и моменти от живота на село Шипка и околностите, и патината на времето (както я нарече по-късно) – ерозията в емулсионния слой - образувала невероятни графични изображения, които през годините са се смесили с образите запечатани от камерата на Антип.

Антип Коев Обущаров е роден в Шипка през 1888 г. Няма данни кога е започнал да се занимава с фотография, но се знае, че е специализирал във Виена и е бил единствения фотограф в селището по онова време. Заснел е живота в село Шипка и околностите, правил е постановъчни фотографии около манастира, пред училището и пощата, пред сградата на семинарията, или по домовете на съселяните си. В неговите плаки са запазени уникални свидетелства за селския живот, етнографските особености на района, исторически сгради и личности. През май 1925 година дори е принуден да заснеме труповете на убитите си близки - майка, сестра и  зет - негов близък приятел. Бил е също полкови фотограф към 23-ти ПШП и е участвал в Междусъюжническата и Първата световна война. След 1930 г. живее в Плевен.

Подредихме и почистихме плаките, голяма част от тях дигитализирахме, и започнахме да мислим как да покажем това изключително наследство на широката публика. Александър Иванов прие поканата да бъде съставител на изложба и албум – монография посветен на творчеството на Антип Обущаров. Започнахме да проучваме живота на Антип и кандидатствахме за финансиране на проекта по програма Съхранение и популяризиране на културно наследство на Национален Фонд култура. За съжаление, не бяхме одобрени поради високия брой постъпили проекти, със следното становище на комисията:

„Проектът отговаря на приоритетите на програмата и реално ще спаси/възстанови и популяризира непознати до този момент периоди в историята на България чрез творчеството на известния фотограф Антип Обущаров от личния му архив в етнографски музей "Чирпанлиева къща" (в периода 1910-1929 г.). Конкретните дейности по проекта включват проучвания на историята на заснетите обекти чрез интервюта; дигитализация на неговото наследство; подготовка на изложба и показването ѝ в четири различни региона на страната; изработка на интернет сайт за подготовка на интерактивна изложба. Има грешки при попълване на бюджета. Препоръчвам промяна на името на изложбата "Патината на времето", което съвпада с друг проект в Русе - също по линия на МК през 2021 г. РЕЗЕРВА“

Това ни разочарова донякъде, но не успя да ни демотивира и днес се обръщаме към вас с апел за помощ.
Смятаме, че с общи усилия можем да постигнем целта, а именно да съхраним това изключително фотографско наследство и да отдадем необходимата почит на Антип Обущаров.

Цялостният проект включва:

 • Почистване и сканиране от професионалист на стъклените плаки на Антип Обущаров
 • Проучване на историята на Антип Обущаров
 • Изложба в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства гр. Казанлък (насрочена за 14 август 2021 г., когато се навършват 133 години от рождението на Антип)
 • Пътуваща изложба в: галерия „Фотосинтезис“ гр. София, Регионален исторически музей гр. Пловдив и Арт център 3 „Творителница О‘Писменех“ гр. Плевен
 • Дигитална изложба в онлайн среда и на място чрез екран в Чирпанлиевата къща
 • Отпечатване на албум – монография посветен на творчеството на Антип Обущаров

Бюджета на проекта представен в НФК беше 13 791 лв., като тази сума включва всичко изброено по-горе без албума, който ще издадем в тираж според събраните средства.

В момента концентрираме нашите усилия главно в две посоки:
- откриване на изложба
- издаване на фото-албум монография

Изложбата и албума са част от събитията, с които НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка чества своя 160 годишен юбилей.

За изложбата с над 90 снимки, монтирани в луксозни рамки формат 44/60 и 60/90 см са ни необходими 5000 лв.
Тези средства са основно за принтиране на фотографиите и изработване на рамките и се надяваме да успеем да ги съберем до края на месец юли.

НЕОБХОДИМИТЕ СРЕДСТВА ЗА ИЗЛОЖБАТА СА СЪБРАНИ.
БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ НА ВСИЧКИ, КОИТО НИ ПОДКРЕПИХА И ПОМОГНАХА ДА ОСЪЩЕСТВИМ ТАЗИ ИДЕЯ!!

изложбата "100 ГОДИНИ НАЗАД СЪС СТЪКЛЕНИТЕ ПЛАКИ НА АНТИП ОБУЩАРОВ"
ще бъде открита на 14 август 2021 г. от 18:00 часа
в Музея на Фотографията и съвременните визуални изкуства гр. Казанлък

събитие във Фейсбук

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 

ФОТО-АЛБУМА планираме да издадем през есента на 2021 г. в неуточнен за момента тираж, в зависимост от събраните средства.

ДО МОМЕНТА ЗА АЛБУМА СА СЪБРАНИ:  15 320 лв.

Продължаваме да набираме средства за фотоалбума, за да можем да покрием всички разходи по дизайна и предпечатната подготовка и да го издадем в по-висок тираж.

Как можете да помогнете:

 • Дарение за фото-албум монография посветен на Антип Обущаров  - 50 лв. за 1 бр.
  тяло около 200-250 страници на хартия 170 гр./м2, шит; формат 24/31 см.; твърда подвързия с обложка; двуезичен с монографията на Антип Обущаров.
 • Дарение срещу подарък авторски фото-албум на Александър Иванов
  налични:
  5 броя „Пирин Вълшебната планина“ – 49лв./бр.
  3 броя „Видения“ – 65 лв./бр.
 • Дарение на място в сградата на НЧ „Светлина – 1861“ (ул. Боян Чомаков 4, гр. Шипка) или в ЕМ „Чирпанлиева къща“ (ул. Христо Патрев 43, гр. Шипка)

 

БАНКОВА СМЕТКА

Банка ДСК, гр. Казанлък

Титуляр: НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка

IBAN: BG73STSA93000004324006

BIC: STSABGS

 

СМЕТКА ПЕЙПАЛ:

https://paypal.me/svetlina1861?locale.x=en_US

 

Молим, упоменавайте в основанието на превода: за албум на Антип Обущаров
И ни изпратете данни за контакт (име, телефон, имейл), за да можем да се свържем на по-късен етап с вас и да ви изпратим албума когато е готов. Тези данни можете да изпращате на имейл: svetlina1861@abv.bg

Всички дарения се документират по банков или по електронен път. Ако имате нужда от квитанция или друг оправдателен документ, моля пишете ни на имейл svetlina1861@abv.bg, за да можем да ви я изпратим.

Ако имате допълнителни въпроси, можете да се обърнете за съдействие към:

Рада Стойнова – уредник на ЕМ „Чирпанлиева къща“

тел: 0895 09 55 16

Можете да се свържете с нас и чрез нашата фейсбук страница.

Нека заедно направим възможно съхранението и популяризирането на творчеството на Антип Обущаров!

Благодарим предварително за подкрепата!

 

За нас

последвайте ни

+359 884 543 040+359 884 543 040svetlina1861[at]abv.bg
ул. Боян Чомаков 4
6150 гр. Шипка
пишете ни
Сайтът е създаден по проект на фондация OPEN MIND по програма Еразъм + на Европейската комисия в партньорство с НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка. Подкрепата на Европейската комисия за създаването на този уеб сайт не представлява одобрение на неговото съдържание, което представлява единствено и само възгледите на авторите на сайта. ЕК не носи отговорност за употребата на публикуваната информация на този сайт.
©  2022 Посети ШипкаСъздадено от Стайл нет
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram