Броени дни до Шипка Фест 2020

От 4-ти до 7-ми септември в колоритното подбалканско градче Шипка отново ще се проведе Шипка Фест – Дни на изкуствата и занаятите. Домакин на събитието е Етнографски музей Чирпанлиева къща , който с радост се готви да посрещне майстори занаятчии, музиканти, артисти и любители на българските традиции и занаяти. Макар и в мини вариант, за поредна година шипченци и гостите на града ще се насладят на особено интересна програма.

Фестивалът ще стартира в петък следобед 4/09 с куклено театралното представление „От кулата“ на Малка Театрална компания гр. Габрово, а за музикалната програма същата вечер ще се погрижат Surbahar Live band с гост музикант Константин Кучев.

Следващите два дни, събота 5/09 и неделя 6/09, над 15 занаятчии от цялата страна ще разтворят тезгяхите си в двора на музея, за да покажат своето майсторство с демонстрации на открито.

Кирил Митрашков и Стефан Чаков, ще се съберат от различни краища на България в Шипка, за да покажат магията на огъня и традиционната изработка на ножове – един много характерен за града занаят. Софка Димитрова от град Шумен ще покаже един от най-старите занаяти свързани с традиционното облекло – тъкането на колани „на кори“. Майсторката вече десетилетия съхранява този застрашен от изчезване занаят и е вписана в националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища“.  Бургаския майстор Станко Киров от с. Българово пък ще се постарае да ни плени с друг един занаят на изчезване – кошничарството.

На фестивала ще гостуват също Деси Владовска – майстор грънчар носител на Голямата награда „Сребърна хлопка“ от Майсторската надпревара по грънчарство от Международния панаир на традиционните занаяти 2019 в Етъра, Албена Ненкова – стъклопис, Майстора и Маргарита – местни майстори на дърворезба и плъсти от с. Енина, както и шипченските майстори – Данчо Данчев и Петър Карагинев. Румен Милков, дърворезбар от гр. Мъглиж, също ще се включи за втора поредна година.

Всички занаятчии ще позволят на малки и големи да изпробват своите умения по време на множество работилнички специално подготвени за фестивала, като тези на Девира и Нефизе Куюмджиева, които ще покажат на най-малките как се изработват гривнички от макраме и книгоразделители с канатица.

Освен богатата занаятчийска палитра, гостите на града ще могат да разгледат изложба Калоферска дантела на Център за Калоферска Дантела гр. Калофер, подредена на втория етаж в Чирпанлиевата къща, както и да научат повече за Художествена галерия „Христо Песев“ и единствения по рода си в България Музей на залесяването.

В събота вечер, за музикалната програма ще се погрижат Трио Калина и Антон Гудов, Бас Народен и Soulfia, специални гости на фестивала, които ще направят своеобразен микс между автентичен български фолклор, етно ритми от различни краища на света и електронна музика.

В понеделник 7/09, Шипка Фест 2020 ще закрие с работилнички по сапунджийство, кене и билкови мехлеми. 

Фестивалът се организира от Народно Читалище „Светлина – 1861“ и Фондация “Отворен интелект – OPEN MIND”,  с подкрепата на Програма Еразъм+ на ЕС и има за цел да оживи подбалканското градче, да покаже неговите скрити съкровища и да възроди автентичните български занаяти и фолклор. Фестивалът ще се проведе под знака на Нулев Отпадък, така че си носете канче, купичка и прибори, за да можете да се включите активно в това предизвикателство. Пластмасови съдове няма да се предлагат. Организаторите се обръщат към своите гости също с молба за спазване на противоепидемичните мерки, установени в страната.

Шипка Фест ви очаква! Заповядайте!

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА

За нас

последвайте ни

+359 884 543 040+359 884 543 040svetlina1861[at]abv.bg
ул. Боян Чомаков 4
6150 гр. Шипка
пишете ни
Сайтът е създаден по проект на фондация OPEN MIND по програма Еразъм + на Европейската комисия в партньорство с НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка. Подкрепата на Европейската комисия за създаването на този уеб сайт не представлява одобрение на неговото съдържание, което представлява единствено и само възгледите на авторите на сайта. ЕК не носи отговорност за употребата на публикуваната информация на този сайт.
©  2022 Посети ШипкаСъздадено от Стайл нет
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram