Чеиза на Шипченката

чеиза на шипченката

По случай 8-ми март – Международния ден на жената – в етнографски музей „Чирпанлиева къща“ гр. Шипка бе открита изложбата „Чеиза на шипченката“. Над 150 изящни ръкоделия предоставени от общо 17 дами, които отвориха сандъци и скринове, за да покажат своята лична усърдност или съкровища пазени с години, дело на техните майки или баби.

Бродирани възглавници и карета, копринени кърпи, снежнобели чаршафи плетени на една кука, покривки стил мильо и филе, ръчно тъкани черги, китеници, плетени чорапи и терлици, кенарени кърпи, пешкири, фъкани престилки … част от личните чеизи на шипченки, но всъщност ръкоделия от всички фолклорни области на страната. Една изложба израз на женската сръчност и любов към красивото, която вдъхновява и очарова със своя колорит и изящество. Специално за тази изложба етнографски музей „Чирпанлиева къща“ извади от своята колекция някои експонати като пафти и сукмани, скрити през останалото време на годината, както и типичната шипченска носия – стар градски тип – специфичен израз на нравите и фасона на шипченци от началото на 20-ти век.

Изложбата бе открита в навечерието на Националния празник на Република България и се радва на изключителен интерес от малки и големи. Само на 3 март тя бе посетена от повече от 150 души, българи и чужденци, семейства с деца, които с радост и любознателност си припомниха своите семейни реликви, и традиционния начин на живот от преди Освобождението. Интерес проявиха и учениците от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Шипка, които ще посетят музея след грипната ваканция, за да научат какво е чеиз, как се е изработвал и какво най-често е съдържал той, как се е показвал и изнасял от къщата на булката по време на най-съкровения празник за всяко семейство – сватбата.

Изложбата може да бъде видяна само до края на месец март, с работно време от 10:00 до 18:00 часа, от сряда до неделя включително.

Напишите първи коментар.

Вашият отговор