Възстановяване на сградата старото читалище

Сградата е построена през 1934 година. 10 години Шипченци събират средства за построяването й, като началото на събирателната кампания е поставена от Шипченските учители, които даряват заплатите си.   В крайна сметка Министерството на Финансите додава оставащата сума, благодарение на Дянко Караджов. Шипченски строители сами построяват тази уникална сграда, като цялото население е помагало, кой с каквото може. Звучи като приказка.

Днес сградата обаче е символ на разрухата, която се опитва да обземе българската култура, дух и традиции.

От нас зависи да обърнем трайно тази тенденция на разруха в обратната на нея тенденция на ново начало, разцвет, процъфтяване. Ще се включите ли?

За възстановяване на сградата има създаден инициативен комитет. За да помогнете, свържете се с нас.

При заснемане на репортажа на бтв, Христо Тъпанов констатира, че източната стена може да се срути всеки момент и ни посъветва да спрем течовете отвън. Направен  е изхвъргач на улука и поне на това място е спрян директния излив на вода върху стената. Необходимо е да се направи ремонт на покрива преди зимата, за да се предотврати събарянето на покрива.

Има изготвен идеен проект от арх. Барабонкова за възстановяването на сградата, предоставен като дарение за Шипка.

Повече информация на живо от Шипка от 18.06.2018 по Нова телевизия и

репортажа на БТВ от 17.07.2018.

ГОЛЕМИ БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ МАШИНА НА ВРЕМЕТО, който e дошъл и направи уникалните снимки, които пробудиха цяла България  и насочиха интерес и подкрепа за възстановяване на сградата.

Ето и филмчето, направено от Шипченските деца със зов за помощ.  

"Арлекин на гости в Шипка"

Интервю, с децата от кино клуба към читалището, направено след завръщане от кинофестивала "АРЛЕКИН 2016" Варна. / заснето в изоставената читалищна сграда, на която сцена децата мечтаят да се изявяват/.

Публикувахте от НЧ " Светлина -1861 " гр.Шипка в Събота, 9 юли 2016 г.

Напишите първи коментар.

Вашият отговор