Възстановяване на сградата старото читалище

Сградата е построена през 1934 година. 10 години Шипченци събират средства за построяването й, като началото на събирателната кампания е поставена от Шипченските учители, които даряват заплатите си.   В крайна сметка Министерството на Финансите додава оставащата сума, благодарение на Дянко Караджов. Шипченски строители сами построяват тази уникална сграда, като цялото население е помагало, кой с каквото може. Звучи като приказка.

Днес сградата обаче е символ на разрухата, която се опитва да обземе българската култура, дух и традиции.

От нас зависи да обърнем трайно тази тенденция на разруха в обратната на нея тенденция на ново начало, разцвет, процъфтяване. Ще се включите ли?

За възстановяване на сградата има създаден инициативен комитет. За да помогнете, свържете се с нас.

При заснемане на репортажа на бтв, Христо Тъпанов констатира, че източната стена може да се срути всеки момент и ни посъветва да спрем течовете отвън. Направен  е изхвъргач на улука и поне на това място е спрян директния излив на вода върху стената. Необходимо е да се направи ремонт на покрива преди зимата, за да се предотврати събарянето на покрива.

Има изготвен идеен проект от арх. Барабонкова за възстановяването на сградата, предоставен като дарение за Шипка.

Повече информация на живо от Шипка от 18.06.2018 по Нова телевизия и

репортажа на БТВ от 17.07.2018.

ГОЛЕМИ БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ МАШИНА НА ВРЕМЕТО, който e дошъл и направи уникалните снимки, които пробудиха цяла България  и насочиха интерес и подкрепа за възстановяване на сградата.

Ето и филмчето, направено от Шипченските деца със зов за помощ.  

За нас

последвайте ни

+359 884 543 040+359 884 543 040svetlina1861[at]abv.bg
ул. Боян Чомаков 4
6150 гр. Шипка
пишете ни
Сайтът е създаден по проект на фондация OPEN MIND по програма Еразъм + на Европейската комисия в партньорство с НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка. Подкрепата на Европейската комисия за създаването на този уеб сайт не представлява одобрение на неговото съдържание, което представлява единствено и само възгледите на авторите на сайта. ЕК не носи отговорност за употребата на публикуваната информация на този сайт.
©  2022 Посети ШипкаСъздадено от Стайл нет
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram