Развитие на „Чирпанлиевата къща“ като етнографски комплекс

Ковачество традиционен занаят от Шипка

Част от Народно читалище „Светлина – 1861“, гр. Шипка  е къща- музей „Чирпанлиевата къща“.

Къщата е една от малкото запазени възрожденски къщи в Шипка, която през 1978 по инициатива на будни шипченци е реставрирана и в резултат на голяма събирателска дейност и щедри дарения от шипченци в нея е създадена интересна етнографска колекция. В този период къщата става публична общинска собственост и е обявена за паметник на културата от местно значение.  Чирпанлиевата къща е известна местна забележителност, която през годините се е радвала на добра посещаемост от туристите. Открита е като туристически обект през 1978година.

Читалището развива къщата като етнографски комплекс и център на културния туризъм в град Шипка.

Към момента НЧ „Светлина – 1861“ изпълнява проект за социално предприемачество, финансиран от Българския Център за Нестопанско право за развитието на Чирпанлиевата къща като етнографски комплекс, който включва работно проектиране на нов навес с ателиета за демонстрация на автентични занаяти, консервация и реставрация на гюлпана – съществуваща постройка (розоварна) и добавяне на музейно магазинче и кафене,

ателиета за автентични занаяти

Проект за занаятчийски ателиета, арх. Силвия Папазова

 

Народно читалище „Светлина -1861“ осъществи проект към фонд Култура, към Министерството на Културата по който се проведоха над 10 работилници за демонстрация на занаяти (сапунджийство, ковачество, тъкачество, дантела, гайтанджийство, свиркарство, дърворезба и др), 2 образователни игри „Да открием богатство“  и бяха създадени информационни табла за забележителностите в град Шипка.

Сапун с етерично масло от лавандула и рози

Работилница по сапунджийство

 

Социалната ангажираност на проекта е насочена към оживяване на автентичните ни  занаяти, чрез демонстрации, в които местното население и туристите да могат да се включат, запознавайки се с даден занаят. Идеята ни е чрез тези работилници да вдъхновим местните занаятчии за съвместни дейности, също да ги насърчим да продължават да практикуват занаята и да им дадем поле за изява и пазар за техните произведения.

Друго направление в социалната ангажираност на проекта, което има и образователен характер е образователната игра „Да открием богатство”, чрез която участниците се запознават с исторически събития и места, като гробниците около гр. Шипка; Паметника на свободата и храм – паметника „Рождество Христово”; или по- малко известните, но правещи силно впечатление забележителности в града ни – единственият в България музей на залесяването и новонаправеният образователен маршрут с помощта на доброволци по Еразъм+, множество паметни плочи на хайдути и бунтовници, всяка със своята интересна история и др.

Целта ни е да спомогнем за трансформацията на град Шипка в модерно туристическо, културно, историческо селище, както и да съдействаме за подобряване на условията за живот за хората и привличане на млади хора.

Можете да дарите средства за нашите каузи чрез бутона DONATE или чрез закупуване на продукти от нашия магазин.
Благодарим Ви, че избрахте да подкрепите НЧ „Светлина – 1861“!
Със закупуване на някой от продуктите спомагате за реализация на проекта

Напишите първи коментар.

Вашият отговор