ЗАВЕДЕНИЯ

В Шипка не са многобройни, както и населението на селото. Но старата поговорка казва нещо подобно: качеството не е количество. Ето защо, ако посещавате Шипка или просто минавате и искате да ядете нещо, практически имате три варианта.

Първият е е така нареченият „Пеци бар“,  което всъщност е ресторант към ХОТЕЛ ОПЪЛЧЕНЕЦ , където има голям и вкусен асортимент на различни български и „международни“ ястия. Също така, ако следвате вегетарианската диета, ресторантът е добър вариант, тъй като можете да поръчате различни салати и някои други зеленчукови вкусни ястия. Те са подходящи за вегетарианци , но, не толкова за вегани.  Често имат домашно приготвени торти и кремове, които са доста добри.

В западния края на града има и друг ресторант, който през летните уикенди се превръща в един вид чалга клуб. Името му е БАЛКАН (БАЛКАНЪ). Посетих ресторанта само веднъж, но храната беше доста добра. Всъщност менюто доста прилича на това в другия ресторант. Услугата е малко по-бърза, отколкото на другото място, а сервитьорите са по-добри  (поне такъв е моят  опит).

В източната част се намира Хотел ИТ, кръстен на имената на собствениците – Иван и Тоша, чийто ресторант предлагат богато и добро меню. Иван е и музикант по душа, макар и хотелиер и магазинер по професия, така, че някоя вечер може да се насладите и на някое музикално изпълнение. Той говори перфектен английски и има добро чувство за хумор, така че с него е забавно да се общува.

Мястото е уютно и обикновено в него се хранят предимно гости на хотела, за разлика от другите два ресторанта, които са посещавани от местни хора и туристи, вкл и посетители от близките околни места.

И накрая БАРЪТ! Има един единствен бар в центъра на град Шипка, точно до магазините и автобусната спирка (много стратегическа позиция). Името на бара е Asprovalta (интересно име, свързано с Гърция – част от населението на Шипка е от етническата група на каракачаните, така че има и друга връзка с Гърция). Вътре се пуши.