Импресии от художествена галерия "Хр. Песев", част 1

Художествената галерия "Христо Песев" в читалище "Светлина 1861" гр. Шипка е дом на творчеството на шипченски художници. 

С тази статия поставяме началото на периодично представяне на подбрани произведения на изкуството от галерията. По този начин бихме искали да разширим достъпа до нашата колекция , и същевременно да спомогнем за запазването на тези уникални произведения на изкуството в добро състояние. Това е възможно само с Вашата помощ. Научете повече за дарителската кампания за ремонт на покрива на Читалището. 

Първата картина, която представяме е "Старият център", рисувана от Христо Керпедьов. Тази картина представлява единствения документ,  с който разполагаме за изгледа на центъра на с.Шипка преди 40 години. За съжаление в последствие къщите са съборени и дълги години до 2018 година центъра представляваше един асфалтов паркинг, докато в крайна сметка през 2018 беше направена реконструкция на централна градска част.

Заглавие : "Старият център"

Художник : Христо Керпедьов

Година: неизвестна

Техника : маслени бои върху платно

Размери : 50x57 cm

Собственост : дарена на Художествената галерия "Христо Песев" в читалище "Светлина 1861" гр. Шипка.

Картината на Христо Керпедьов "Старият център" представя центъра на Шипка с пешеходци и превозни средства. Разпознаваме улицата, която води към Паметник на културата "Чирпанлиева къща", която от 1972 е дом на етнографската колекция "Шипченски бит и занаяти". Чрез движението на камиона и пешеходците на улицата, Христо Керпедьов привлича вниманието на зрителя към фона на картината и насочва погледа към  Чирпанлиевата къща.
Да обърнем внимание на светлинните ефекти и сенките в тази картина. На слънчевата светлина, идваща от запад, вижте внимателно как сенките на мотоциклетиста, камионетката, къщите от лявата страна и някои пешеходци са направени по детайлен начин.
Следва да обърнем внимание и на интереса на художника към детайлите: ефекта на четките, използвани за плочките на покрива, за тухлите на стената на къщата от лявата страна или за изгорелите газове от мотоциклета.
Тази картина е добър пример за един оживен период в с. Шипка, рисувана от художник, който е обичал Шипка и голяма част от творчеството му е посветено на пейзажи от селото.

Този текст беше написан от Adel, ЕДС доброволец от Франция.

Към част 3 от тази поредица. Ако искате да дарите за кампанията ни  за   ремонта на нашия покрив, можете да  намерите повече информация тук.

За нас

последвайте ни

+359 884 543 040+359 884 543 040svetlina1861[at]abv.bg
ул. Боян Чомаков 4
6150 гр. Шипка
пишете ни
Сайтът е създаден по проект на фондация OPEN MIND по програма Еразъм + на Европейската комисия в партньорство с НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка. Подкрепата на Европейската комисия за създаването на този уеб сайт не представлява одобрение на неговото съдържание, което представлява единствено и само възгледите на авторите на сайта. ЕК не носи отговорност за употребата на публикуваната информация на този сайт.
©  2022 Посети ШипкаСъздадено от Стайл нет
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram