Импресии от художествена галерия „Хр. Песев“, част 2

Днес представяме една картина от галерия "Христо Песев", която дава друга гледна точка от град Шипка. Картината е на познатия ни вече шипченски художник Христо Керпедьов от част 1 от поредицата.

Заглавие: Улица Шипка

Художник: Христо Керпедьов

Година: 1978 г.

Техника: Маслени бои върху платно

Размер: 61х42 см

Закупена от наследник на художника (1993 г.)

Картината ни отвежда на улица "Иван Георгиев", която води към църквата "Успение на Света Богородица", на фона на която се виждат планинските склонове над Шипка.
На преден план виждаме човек с количка. Някои дървета и къщи са илюстрирани с много подробности.
В по-заден план, в гръб е майка с дете, която го води нагоре по улицата. Не далеч от тях червена кола пресича кръстовището на улиците "Иван Георгиев" и "Стефан Орешков". В тази част на картината има по-малко подробности. Например, погледнете дървото от лявата страна на детето. Детайлите са повече или по-малко възприемани в зависимост от разстоянието до нас. Това се нарича "принципът на пространствената перспектива".
Зад застроената площ, гората заема горната част на картината, като се стреми постепенно да достигне до синия цвят на небето. Но има нещо, което се отличава от тази зелена необятност. Разбира се, имаме предвид църквата, която чрез използването на топли цветове, създава впечатление за господстващо величие над гората.
В заключение, съчетанието между цветовете и перспективните ефекти (например на гората) създава успокояваща атмосфера за зрителя.

Този текст беше написан от Адел, ЕДС доброволец от Франция.

Ако искате да дарите за кампанията ни  за   ремонта на нашия покрив, можете да  намерите повече информация тук.

За нас

последвайте ни

+359 884 543 040+359 884 543 040svetlina1861[at]abv.bg
ул. Боян Чомаков 4
6150 гр. Шипка
пишете ни
Сайтът е създаден по проект на фондация OPEN MIND по програма Еразъм + на Европейската комисия в партньорство с НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка. Подкрепата на Европейската комисия за създаването на този уеб сайт не представлява одобрение на неговото съдържание, което представлява единствено и само възгледите на авторите на сайта. ЕК не носи отговорност за употребата на публикуваната информация на този сайт.
©  2022 Посети ШипкаСъздадено от Стайл нет
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram