Доброволческа програма „Изграждане на Общност“2016-2017

От август 2016 до ноември 2017 нашето малко градче беше домакин на четирима доброволци по програма Еразъм + на Европейският Съюз от Унгария (Messzelátó Association), Латвия (homo ecos), Словения (TD Zetale) и Франция  (BIJ de Brest)  по проект на фондация Отворен  интелект – OPEN MIND

Доброволците съдействаха за реализацията на следните дейности:

  • Създадохме този уеб сайт, който предлага туристическа информация на български и на английски език- www.shipka.info. – Целта на сайта е да преодолеем липсата на добре организирана информация за туристическия и културен потенциал на град Шипка,
  • За преодоляване липсата на достатъчно персонал за функциониране на Народно Читалище „Светлина – 1861„, партньор по проекта, доброволците съдействаха при организацията на читалищните събития, при реорганизация на читалнята, в продължаващия процес по каталогизириране на книжния фонд на библиотеката и поддръжката на зелените площи пред Музея и Читалището.
  • За преодоляване на липсата на достатъчно хора за поддръжка на демонстрационните градини в център Пермашип – доброволците участваха в поддръжката на градините, както и в организираните посетителски събития. Успоредно с това доброволците имаха възможност да се научат да правят горещ компост, научиха за ефективните микроорганизми, екологичният дизайн и пермакултурните принципи.

 

 

  • За преодоляване на липсата на достатъчно информация за туристическите маршрути гората над Шипка и уникалността на Шипченския Балкан беше създаден образователен маршрут (екопътека), който тръгва от местността Димовец над град Шипка до местност Армана на местата където преди над 100 години са извършени първите организирани залесявания в България. По маршрута бяха поставени 4 големи образователни табла и 7 малки, изработени от доброволците и поставени по време на събитие, където над 30 човека от Шипка, Казанлък и няколко други ЕДС доброволци се включиха в поставянето им.

 

  • За подобряване на запустели площи в град Шипка бяха създадени три малки градинки 1) пред Читалище „Светлина – 1861“ и в близост до Детския клуб в двора на Читалището, със бадемови дървета, касис, арония; 2) на брега на Селската река в центъра на града бяха засадени 2 череши и една вишна, районът беше почистен и беше поставена информационна табела, че реката е хабитатът на птицата воден кос, с призив да се пази чисто; 3) В друг район на града между старото изоставено Читалище и Кметството бяха засадени брезички.

 

 

 

  • За подобряване културата на изхвърляне на отпадъците беше създадена кампания СЛИВИ ЗА СМЕТ, като пред централния хранителен магазин и пред Читалището бяха поставени 2 контейнера (изработени от дърво от доброволците) за събиране на пластмасови и метални отпадъци. Събраните отпадъци ще бъдат предавани на вторични суровини и получените средства ще се ползват за общността, като първата цел е създаване на детски кът в библиотеката ( с масички, столчета и играчки). Освен това беше поставен контейнер за събиране на органичните отпадъци с инфомационна табела към него разказваща какво е компостиране и как се компостира. Оценяваме направеното като първи стъпки в посока подобряване на културата на изхвърляне на отпадъците, като планираме за в бъдеще поставяне на още контейнери и за пластмасови и метални отпадъци, както и компостери, тъй като основна стъпка за намаляване на количество боклук и оползотворяване на отпадъците е адекватни възможности за събирането им.

 

  • За най-малките пък беше проведен кръжок за използване на отпадъци за създаване на нови предмети – кошнички, кутийки, изплетени от пластмасови бутилки, моливици от кенчета и тн.

 

 

  • За привличане на децата в Читалището беше създаден клуб „Млад археолог“ към Читалището бяха организирани няколко събития „Да открием богатство“, беше освежен детския клуб към Читалището с графити и рисунки в свежи цветове и бяха боядисани стените и от вътре. 

 

Напишите първи коментар.

Вашият отговор