Представяме Шипка на Шипка 6

През Април 2022 година излезе от печат фото-албумът с фотографиите на Антип Обущаров, който беше представен от НЧ „Светлина -1861“, СБХ и Александър Иванов по време на откриването на изложбата „100 години назад с фотографиите на Антип Обущаров“ в галерията на СБХ на Шипка 6. Антип снима животът в село Шипка — такъв, какъвто го е видял в периода 1906-1931 година. Четвърт век – време на бедност и охолство, мир и война, подем и погром.

Неговото ателие е на открито — цялото село с околностите.

Постановъчните си фотографии Антип прави около манастира, пред училището и пощата, сградата на семинарията, или по домовете на съселяните си. Забележителни са неговите репортажи от селския живот (на нивата, в кръчмата и в розоварната, на планина и река…), животът — от раждането до смъртта. Снима близките си, приятели, гости на селото и манастира.

През май 1925 година е принуден да заснеме труповете на убитите си близки: майка, сестра и зет — близък приятел. Участник е в двете войни, Междусъюжническата и Първата световна, като полкови фотограф към 23-ти пехотен Шипченски полк.

Извън автора, другия творец се оказва Времето: то действа посредством влага и светлина, които довеждат трайните изменения в емулсионния слой на плаките и са следствие от физико-химични процеси на стареене, деструкция и разпадане на сребърния халогенид в емулсията. На места, върху първоначално запечатаните образи, се наслагва творението на времето. Така, бавно и полека (като в приказките), за 100 години То извайва съвършено абстрактни графики, в които отсъства Антиповият свят.

Другаде, има странна симбиоза между творците. Сякаш времето се е постарало да украси по неповторим и избирателен начин определени образи, други — да заличи… Така реалният свят на Антип Обущаров придобива друг — нереален привкус, гарниран с благородната патина на времето.
С благодарност и признателност към личността на Антип Обущаров и поклон към великия съзидател и творец — Светлината.

Съставител: Александър Иванов

За поръчки на албума: 088 4543040, 088-886-4737

Напишите първи коментар.

Вашият отговор