Шипка Фест 2020 – Колоритен, истински и вдъхновяващ

Скъпи приятели, искаме да споделим с вас преживяното по време на Шипка Фест 2020 и да изкажем огромните си благодарности към всички, които допринесоха този празник да се случи. Всички вие, занаятчии, музиканти, артисти и доброволци, направихте този празник наистина вълшебен, за което от сърце ви благодарим! Шипка Фест остава в сърцата ни до догодина, когато се надяваме отново да бъдем заедно и с общи усилия да направим един още по-красив и автентичен празник.

Тази година, макар и в мини вариант и с известно забавяне поради извънредната обстановка, Шипка Фест все пак се случи събирайки майстори-занаятчии и музиканти от всички краища на България. За някои от нас той бе една седмица на пълни обороти, за други, празник за душата, вълшебно преживяване предизвикало сълзи от радост. Всичко това обаче не би било възможно без доброволната помощ и усилия на всички наши приятели, които работиха усърдно в продължение на седмици преди празника. Благодарим на всички тях за отделеното време, самоотверженост, за усмивките и за поетата отговорност!

Благодарим на Иван Косеков и Вълкан Витеков, които работиха неуморно в продължение на месеци, за да отвори врати музейното кафене. На Педро Роса, който с много старание измаза гюлапаната, като за целта няколко дни пресяваше стари кирпичи и кълцаше слама. На Иванка Генова за цветята и царевицата, на Елка Марева за тортите и баниците, на Мария Армейкова и Татяна Бончева за тяхната всеотдайна помощ във всичко. Огромни благодарности също и на предпочелия да запази анонимност „майстор Колю Фичето от Шипка“ (той си знае), който нареди каменните плочи около старата чешма. На Наташа и чичо Радо, за това, че за поредна година ни предоставиха място, в което да съхраняваме тежките оръдия на труда. На Педро и на Михаел за техните кулинарни умения и вкусните казани с леща и нахут, които нахраниха и очароваха малки и големи. На Офели, за идеята фестивала да се проведе под мотото Нулев Отпадък. На Мая, Петър и Тамара, които помогнаха да се подготви музея за празника и работиха на смени в кафенето без да знаят и дума на български език. На майстор Стефан Чаков, който изгради ковашко огнище от кирпич в двора на музея, а по време на феста се раздаваше, както само той може.

БЛАГОДАРИМ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ НА ВСИЧКИ МАЙСТОРИ И МУЗИКАНТИ, които създадоха тази вълшебна атмосфера и изпълниха двора на музея с красота и смисъл! И, разбира се, на новопостъпилата в екипа Снежана Христова, която бързо и всеотдайно се включи във всичко. БЛАГОДАРИМ ВИ ОТ СЪРЦЕ!!

А за тези, които тази година не успяха да споделят Шипка Фест с нас, ето какво се случи през тези четири дни:

На 4-ти септември фестивала беше открит с кукленото представление за деца „От кулата“ на Малка Театрална Компания, гр. Габрово – забавна комедия, чрез която деца и родители имаха възможност да поразмишляват за връзката човек – природа. Вечерта, сцената превзеха Surbahar Live Band, които миналата година не успяха да свирят заради проливния дъжд, но тази година заедно с гост-музиканта Константин Кучев дадоха много силно начало на фестивала.

В събота сутрин, двора на Чирпанлиевата къща се изпълни с живот и посрещна майстори-занаятчии, дошли от близо и далеч, които разпънаха колоритните си тезгяхи, и с усмивка и вдъхновение правиха демонстрации през целия ден.

Стефан Чаков от Крън и Кирил Митрашков от Плевен възродиха един от най-типичните за гр. Шипка занаяти – ножарството. Множеството, събрало се около тях, съсредоточено гледаше нагорещеното желязо и изпробваше своите умения с тежките чукове, а техни колеги майстори-ножари дойдоха специално от Велико Търново, Нова и Стара Загора, за да споделят опит. До тях, в градината, бургаският майстор Станко Киров преплиташе ракитови пръчки и с търпение въвеждаше най-любопитните в изкуството на един почти забравен занаят – кошничарството.

Под широката дъбова сянка разположиха своите масички местния майстор дървостругар Данчо Данчев и Албена Венкова, която показа творения от плъст и вдъхнови малките артисти в работилничка по стъклопис. Специален гост на фестивала тази година беше Софка Димитрова от Шумен, майстор „Живи човешки съкровища“, която съхранява отколешни познания и умения и показа друг един застрашен от изчезване занаят – тъкане на колани на кори. До нея, слънчевите момичета от ДевиРа изложиха своите изящни творения от микроплетиво, като се включиха също в музикалната програма с работилница за хора и с ангелските си гласове в някои от спонтанните джемсешъни. В събота на обед имаше и кулинарна изложба, приготвена с много любов от шипченки.

На улицата, Деси Владовска – носител на Голямата награда „Сребърна хлопка“ от Майсторската надпревара по грънчарство на Етъра – посрещаше гостите на фестивала с красивите си керамични съдове и грънчарското си колело. Нейно творение са и чашките и чинийките на музейното кафене.

В събота вечерта, сцената беше завладяна от Трио Калина и Антон Гудов, които предизвикаха възторг у публиката и бяха извикани няколко пъти на бис. А след тях, Бас Народен и Soulfia направиха чуден микс от етно ритми и електроника. Вечерта завърши с импровизиран джемсешън около гюлапаната, автентичен български фолклор в почти медитативен ритъм, който пренесе душите ни няколко века назад във времето.

За втора поредна година наши гости бяха също Румен и Жасмина Милкови – дърворезба и накити от естествени камъни изработени с много усърдие и любов. Шипченската майсторка Иванка Генова, ръководител на нашия курс по българска бродерия, също се включи с бродирани каренца, ризи и други красоти. Надежда Максимова инсталира малка масичка за билкови извлеци и мехлеми, а до нея от Дароведа ни представиха инициативата Пътуваща книгодарителница с кауза „Вземи Книга – Посади Дърво“.

И накрая, но не на последно място, наши скъпи гости бяха Майстора и Маргарита от с. Енина и Нефизе Куюмджиева от Казанлък, които очароваха посетителите на феста с работилничка по плъсти, изкусно изработени съдове и накити от дърво и гривнички от макраме. В неделя следобед пък имахме възможност да се насладим на вълшебния концерт на група Кеминджиджи от Варна. За поредна година се включи и Антоанета Първанова от Центъра за Калоферска дантела, която направи демонстрация на това уникално наследство. Вечерта, Rosenquarzexpress предложи едно малко по-модерно звучене със свежи пост-уейв интерпретации и зарадва любителите на музиката от 80-те.

В понеделник, фестивалът приключи своето второ издание с изключително интересна лекция за билките и техните свойства изнесена от Надежда Максимова, работилница по сапунджийство с музейния уредник Рада Стойнова и урок по шита дантела кене с Иванка Генова. Изпратихме последните участници с вълнение и с парченце от току що изстиналия сапун посипан с листа от рози.

По време на фестивала, гостите на град Шипка имаха възможност да посетят също Художествена галерия „Христо Песев“ и Музея на залесяването, където Деница Стефанова – секретар на НЧ “Светлина – 1861” – им разказа за шипченските творци и за залесяването на Стара Планина. Деница, заедно с малките самодейци към читалището, подготвиха и представиха на гостите на фестивала и образователната игра “Да открием богатство” посветена на шипченския хайдутин Христо Патрев.

Случиха се и още много други неочаквани радости, като например случайното посещение на майстора на музикални инструменти Цвятко Цвятков от Габрово (наследник на Пеньо Чернеолу, един от най-легендарните шипченски хайдути), който ни разказа за другия типичен шипченски занаят – свиркарството. А отвън в това време се разсвирваше отдавна недокосвания кавал на Пенчо Нешев. Някои спонтанно запяваха, други спонтанно засвирваха или започваха да танцуват, българският фолклор изпълваше градината на музея и сърцата на посетителите. Румен Янгьозов, Станислав Бояджиев и Неделина Маджарова също допринесоха за спонтанната и колоритна музикална атмосфера с кратки, но очарователни изпълнения около музейното кафене.

Ето и кратък видео разказ с всички музикални изпълнения от Шипка Фест, дело на нашия озвучител Павел Стойчев. Благодарим ти Павка за страхотния звук!

БЛАГОДАРИМ ВИ ПРИЯТЕЛИ, ЧЕ БЯХТЕ С НАС!! Очакваме ви отново догодина!!
Следете нашата Фейсбук страница за повече подробности.

А на вас, хареса ли ви Шипка Фест 2020? Споделете с нас вашите впечатления в коментар под статията или в нашата Фейсбук страница. Ще сме благодарни, ако ни изпратите и снимки и клипчета от феста. До нови срещи!

Малка Театрална Компания
Благодарим на организаторите на Шипка Фест – Shipka Fest – този вълшебен фестивал в гр.Шипка, сред чийто участници бяхме и ние. За нас беше наистина незабравимо изживяване.

Станко Киров
Благодаря на организаторите за прекрасния фестивал и за това, че ми дадоха възможност да бъда част от събитието.

Нефизе Куюмджиева
Шипка фест. Благодаря на организаторите за поканата.Беше много зареждащо,нови приятели среща с занаятчии.Беше прекрасно.Пожелавам здраве и късмет на всички.

Деси Владовска
Вчерашния ден прекрасен. Шипка фест, благодаря на всички помогнали за това прекрасно събитие.
Децата успяха да направят по няколко купички, толкова много им хареса. Догодина пак.

Енчо Славов – За Казанлък
Не носията … Душата е Българска

Шипка Фест се организира съвместно с фондация Отворен Интелект Оупън Майнд с подкрепата на Програма Еразъм+ на ЕС. Тази година той протече под знака на каузата Нулев Отпадък, като в музейното кафене не се предлагаха храни и напитки в пластмасови опаковки, а всички органични отпадъци бяха компостирани.

 

 

Напишите първи коментар.

Вашият отговор