Третото издание на Шипка Фест все повече ни доближава до постигане на целите, които вдъхновиха неговото създаване

Третото издание на Шипка фест остави сърцата ни пълни с позитивни емоции и топлина. От гости и участници получихме също много положителни отзиви, което ни насърчава да продължаваме да развиваме каузата Шипка Фест, преобразяваща всяка година красивата възрожденска Чирпанлиева къща. Музика, занаяти, филмови прожекции, изложби, усмивки и споделена радост за пореден път оживиха Шипка и озариха лицата на местните жители и на гостите на града.

Насладихме се на уникални музикални изпълнения – на сцена и под формата на импровизирани джем сесии. Някои шипченци споделиха, че са слушали дори от домовете си и са изключително впечатлени от естеството и качеството на музиката. Благодарим за това на невероятните изпълнители, както и на перфектното озвучаване, осигурено от Павел Стойчев.
Петър Чухов и Иван Христов от група Гологан споделиха своята поезия и виртуозни изпълнения на кавал и китара, и интерпретираха българския фолклор по един изключителен начин. След тях, кралицата на акордеона – Вероника Тодорова – сякаш ни пренесе в друг свят, придружена от Стефан Тодоров на испанския ударен инструмент кахон. За финал на петъчната вечер Вероника сподели сцената с някои по-млади таланти - Васко Узунов (акордеон) и Гено Тодоров (кавал), а нашите приятели Трио Калина и Антон Гудов завършиха музикалната приказка с автентичен български фолклор.

В събота следобед слънчевите деви Йоанка и Борянка (ДевиРа) дадоха възможност, на всеки който желае да разучи и изпее заедно с тях български народни песни, а малко преди да започне музикалната програма показаха на желаещите, стъпки от различни български хора. Програмата на сцена откриха етно формацията Гром Падина. Петима музиканти, които съчетаха струнен фолклор от множество държави свирейки на интересни инструменти, характерни за различни страни и правейки уникален прочит на българския фолклор. Продължихме със Симеон Нейчев и неговата мистична поезия, като между стиховете се насладихме на изпълнение на индианска флейта от Симеон и булгарина от Георги Едрев. Музиката бавно преля в електронния етно амбиент сет на Surbahar, подплътен от импровизации на присъстващите музиканти. Получи се изключително запомнящо се музикантско изпълнение, което взриви публиката.

В неделя, 9 годишната Ивет Богданова от „Пространство за учене Златната ябълка“ гр. Казанлък поздрави гостите на фестивала с авторска песен за природата написана съвместно с нейната приятелка Калина, за която Васил Узунов направи скорострелен авторски аранжимент.

Природата красива е,
не виждаш ли?
А ние как ще я опазим?
Хвърляме боклуци, цигари в реката
Как ли ще предпазим Земята?

Птичките пеят, цветята цъфтят,
нещо ми подсказва, че света ще разкрасят
Това ще се случи,
ако всеки се включи
и доброто в себе си
набързо отключи.

Кеминджиджи и Соулфия поставиха за пореден път българския фолклор на пиедестал, комбинирайки магията на традицията инструменти кавал и булгарина и тамбура с китара, бендир, тамбор или персийски даф придаващи едно различно, но изключително хармонично звучене.

С малки изключения дойдоха всички поканени занаятчии. Наистина съжаляваме за тези, които не успяха да присъстват. Гостите на фестивала имаха възможност да се докоснат до тъкане на колани на номадски стан с Йоана Апостолова, да си направят стъклен медальон с Албена Венкова, да гравират дърво с Иная Халачева или да изцапат ръцете си на грънчарските колела на Деси Владовска и Ивайло Господинов, които показаха различни стилове керамика. Надежда Максимова посвети гостите в тайните на лечебните мехлеми, а гост-майсторът Тодор Миланов показа как се изработват бижута от рог и седеф. Пъстротата на българските занаяти беше навсякъде - плъсти, старинни бижута с “Чародейница”, сапунджийство с Краси Пенева от Сапуни “Красива” и какво ли още не. Кошничарството се радва на все по-голям интерес и планираме да организираме обучение през октомври с майстор Станко Киров. Няма как да не споменем и почетния майстор на фестивала Стефан Чаков, който за трета поредна година неуморно споделяше тайните на ковашкия занаят и зарадва колегите си с подарък - ръчно изковано листенце. Благодарим на Стефан и на неговите колеги също за това, че броени дни преди събитието възстановиха пострадалото от силните дъждове огнище. Благодарим на всички за участието и за любовта, с която споделяте занаятите, толкова важна за тяхното просъществуване във времето.

Фестивалната програма обогатиха четири филмови прожекции и две изложби.
От 31-ви август до 6-ти септември за първи път в Шипка се проведе художествен пленер под надслов “Светлина за Шипка” финансиран по проект към Регионален грант Вивакоком, в който взеха участие 14 професионални художника от цялата страна, както и млади таланти от Шипка и школа „Арт линия“ Казанлък. Шест от художниците, както и децата от Шипка, под ръководството на Севда Потурлян, се включиха на доброволни начала. С официалното откриване на изложбата на творбите от пленера по време на Феста беше поставено начало на кампания за набиране на средства за възстановяване на читалищния дом-паметник, изоставен през 90-те години на миналия век. През тази година беше направен укрепителен ремонт на сградата със средства от Министерство на Културата и Община Казанлък, но завършването на цялостния ремонт и привеждане в експлоатация изисква много повече средства. Изложбата от пленера “Светлина за Шипка” ще остане до края на месец септември в ХГ “Христо Песев”, на втория етаж на шипченското читалище, след което ще пътува в София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора и Казанлък, а всички приходи от продажби ще бъдат използвани за възстановяване на старата читалищна сграда. До момента са събрани 675 лева.

Гостите на фестивала имаха възможност да разгледат също и юбилейната изложба живопис на художничката с шипченски корени Севда Потурлян, която облече в колоритни багри стените на Чирпанлиевата къща.

И още. Фестивалът е част от проект по програма Европейски корпус за солидарност и се явява кулминация на доброволческата служба на младежи от Германия, Испания, Чехия, Франция и др. Доброволците направиха презентация на проекта, като разказаха и за останалите дейности, свързани с образованието и екологията. Една от целите на проекта е да популяризира каузата “Нулев отпадък”, под чието мото се провежда фестивала, и да сподели идеи за устойчиво съществуване. Така за четири дни Чирпанлиевата къща беше посетена от над 800 човека, но за това време бяха генерирани само 2 чувала общ боклук, 2 чувала пластмаса и метал и половин чувал стъкло.

В понеделник, 6-ти септември, фестивалната програма беше закрита с една изключително интересна изложба посветена на Съединението на България от Национално дружество „Традиция“ гр. Стара Загора. Любителите на историята имаха възможност да посетят също Музея на залесяването и изложбата „100 години назад със стъклените плаки на Антип Обущаров“.

Една изпълнена със събития юбилейна година – 160 години Народно Читалище „Светлина – 1861“, която очакваме да приключи с две издателски премиери: „История на читалището в Шипка 1861 – 1920“ от Боян Чомаков и дългоочаквания фото албум на Антип Обущаров.

Скъпи приятели, историята продължава! Ще се радваме да можем и в бъдеще да споделим своите успехи с всички вас! Благодарим ви, че ви има!

Фестивалът бе осъществен с любезното съдействие на:

 

За нас

последвайте ни

+359 884 543 040+359 884 543 040svetlina1861[at]abv.bg
ул. Боян Чомаков 4
6150 гр. Шипка
пишете ни
Сайтът е създаден по проект на фондация OPEN MIND по програма Еразъм + на Европейската комисия в партньорство с НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка. Подкрепата на Европейската комисия за създаването на този уеб сайт не представлява одобрение на неговото съдържание, което представлява единствено и само възгледите на авторите на сайта. ЕК не носи отговорност за употребата на публикуваната информация на този сайт.
©  2022 Посети ШипкаСъздадено от Стайл нет
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram