Шипка е малък град в централна България, познат на всички българи. Мястото ,което свързваме с освобождението на България. В Шипка има много паметници и други интересни неща, които могат да се видят и напоследък става все по – популярна дестинация за посещение.

Един от паметниците, който е интересен  за туристите, определено е Бузлуджа. С уникалната си форма  и кацнал на билото на планината е особено привлекателен за посетители от цял свят. Като пътувате по пътя Казанлък – Шипка ще видите сградата високо в планината.

 

Image result for buzludja

 

Неговата особена форма привлича доста погледи. Космически кораб е първата асоциация, която идва в съзнанието на хората като видят голямата кула и чиния. Зад очевидния характер на визуалния образ има интересно предназначение и използване в комунистическо време. В миналото, по-точно през 1868 г., на връх Бузлуджа (1432 м) се е водила битка между българските бунтовници ог четата на Хаджи Димитър и Османската империя.

През 1974 г. комунистическият режим изгражда паметник на къщата на Българската комунистическа партия (неофициално паметник „Бузлуджа“). Те трябвало да намалят височината на планината с десет метра и повече ( 15,0000 кубически метра скала са били унищожени по време на строителството). Проектът е изграден с приблизителна стойност около 35 млн. лева. Паметникът е открит през 1981 г. и това са думите при откриването на тогавашния комунистически лидер Тодор Живков: „За мен е чест да бъда в историческата позиция да отворя Къщата-паметник на Българската комунистическа партия, построен в чест на постиженията на Димитър Благоев и неговите сътрудници; който преди 90 години постави основите на революционната марксистка партия в България. Нека пътищата, водещи тук – към легендарния връх Бузлуджа, тук в Стара планина, където първите марксисти дойдоха да продължат работата на свещената и чиста любов, която започнаха от социалистическите писатели и философи – никога не бъдат в разочарование „. Функцията на паметника е била да служи за събирането на комунистическите лидери.Image result for buzludja

Въпреки очарователните външни пространства на Бузлуджа, не можете да пропуснете да разгледате и отвътре. Дори и да не сте големи любители на изкуството ще бъдете изумени от мозайките му, които се простират по вътрешната стена във формата на кръг. Те заемат около 510 квадратни метра пространство и представляват историята на българската комунистическа партия. Построени са от 35 тона кобалтово стъкло, но в днешно време около 20%, ако не и повече, са унищожени от безстопанственост  или от вандализъм. Мозайките на външната страна на кръга са построени с естествени камъни, събирани от реките в България. Тези мозайки са почти изчезнали заради естествени причини. Има и мозайка върху тавана. Вероятно най-запазената е комунистически чук и сърп, обкръжени от цитати на „Комунистическия манифест“: „Пролетарии от всички страни, обединявайте се!“. Може да се окаже трудно да влезете в сградата, тъй като официално е затворена за обществото, счита се за опасна. Влизането в сградата е ЗАБРАНЕНО и ако вие влезете, то е на ваша ОТГОВОРНОСТ. Въпреки, че е забранено много хора влизат вътре. Има две дупки в лявата част на сградата, откъдето можете да проникнете , но е доста опасно и ако не сте сигурни в себе си, ви съветваме да не рискувате.

В момента Бузлуджа не се поддържа, което води до постепенно западане. Има няколко архитектурни планове за обновяването му, но не изглежда те скоро ще се превърнат в реалност. Може би, когато е твърде късно и внушителната сграда рухне, тогава някой ще се сети да я ремонтира. Можете да стигнете до Бузлуджа от отбивката Шипка, която минава от Габрово, или от Казанлък. Има поне две пешеходни пътеки, които отиват до паметника и можете да поемете по тях директно от Шипка.