Манастирът „Свети Никола Мъглиж“, известен също с имената „Св. Петър и Павел“ и манастир „Архангел Михаил“, се намира в северната част на град Мъглиж, който е на 13 километра от град Казанлък и на 33 километра от Стара Загора.

Най-старата част на манастира е параклиса, който е изписан на гръцки език през 1233 г. (царуването на цар Иван-Асен от 1218 до 1241 г.), така че манастирът е свързан с историята на Втората българска империя (1185 г.) -1393).

През 14-ти век манастирът е  атакуван и опожаряван многократно от турците, което довежда до редица преустройства на комплекса.

Сегашната църква в манастира е построена през 1834 г. – еднокорабна, едноапсидна конструкция без купола.

По време на Руско-турската война (1877-1888 г.) османците отново го опожаряват, но местните жители успяват да го възстановят след година и половина.

В манастира  се е помещавало и училище за тъкане на килими. Храмът  е служил за скривалище и подслон на революционерите – борци за освобождението на страната. Националният герой Васил Левски също го е използвал по различни случаи.

От 1922 г. основната функция на манастира е духовна и там живеят няколко монахини.

Сега комплексът на манастира се състои от църква, жилищни помещения, конюшни и два параклиса. Той предлага настаняване  за  посетители в  стаите – много прости, без душ или тоалетна.

Ако ви харесва пешеходен туризъм, има пътека, която води до Винишки рог – природен резерват, там има икона на Светата Троица, издълбана в на скалата.

The Saint Nicholas Maglizh Monastery