Ако имате късмет и сте на правилното място по пътя от Казанлък до Шипка, има и друг паметник подобен на кула, който може да видите, ако очите ви се плъзнат по посока Шипка, отляво на Бузлуджа. Това е Паметникът на свободата на връх Шипка. Между двата паметника има около 12 километра разстояние.

От съществено значение е първо да споменем някои неща за българската история от края на XIX век. Както мнозина от вас вероятно знаят, България е била под османска робство в продължение на 500 години. През годините 1877-1878 са се водили 4 битки за освобождение от турско робство, като най-ключовата битка е била на връх Шипка . Става дума за Руско-Турската война, когато българските  доброволци, наречени Опълченци се присъединяват към Руската армия и се изправят срещу армията на Османската империя.

Решаващият момент е бил през август 1877 г. на връх Шипка. Тогава 5 000 руски войници заедно с 2,500 опълченци отблъснали около 40 000 османски войници. Последната битка се е водила между 5-9 януари 1887 г. и завършва  с поражението на Османската империя.

За официалният ден на българското освобождение се счита 3 март 1887 г., когато е подписан Мирният договор в Сан Стефано. На върха на връх Шипка (1326 м.) в Стара планина е построен паметник „Шипка“ (наричан още „Паметник на свободата“), в чест на всички руски и български войни, загинали в битките и  пуснат в действие през 1934 г.

Паметникът представлява е внушителна 32 метрова кула с формата на пресечена пирамида. Над входа на кулата се намира огромен бронзов лъв, а от другата страна са записани местата на големите битки – Шипка, Стара Загора и Шейново. В основата на паметника има голям саркофаг с костите на българските опълченци и руските войници. Останалата част от сградата представлява музей, където са изложени различни предмети, реликви и знамена, свързани с битките. Паметникът е достъпен с кола от Шипченския проход (по пътя от Казанлък до Габрово) или директно от пътя, който минава от паметника на Бузлуджа към Габрово.

Image result for shipka monument

Има и някои пешеходни пътеки, които може да се използват – от паметника на Бузлуджа или от Шипченския манастир в град Шипка, за да стигнете до върха. Ако отидете там на 3 март, бъдете готови да се срещнете с много хора (единственият ден, в който ще видите толкова много хора в Шипка), тъй като това е Националния празник на България. Много хора отиват на екскурзия до върха в този ден или се опитват да стигнат до него с автобус, тъй като пътят е затворен за автомобили през деня.